Titán színezés

Titán színezés - színskála Titán színezés - színskála
Műhelyünk az anodizálást, mint elektrolitikus felületkezelési eljárást elsősorban a titán színezésére használja. A titán felületén természetes körülmények közt kialakuló oxidréteg vastagsága 50-250 angström, mely (5-25 nm). Az anodizálással kialakított oxidréteg vastagsága ennél sokkal nagyobb: 500-1000 angström (50-100 nm). Az anodizálással egy vékony réteget képzünk a fém felületén, mely megváltoztatja a visszavert fény színét. A színt az oxidréteg vastagsága határozza meg, melyet az anodizáló feszültséggel tudunk szabályozni. A titán színezési eljárásunkkal a fenti színskála árnyalataira tudjuk színezni a titán felületet.

A festéssel ellentétben az oxidációs filmréteg sokkal ellenállóbb, tartósabb felületet képez. A színezett titán felhasználási köre szerteágazó. Leggyakrabban a következőkre használjuk:
  • ékszerek: testékszerek, ruhaékszerek, jegygyűrűk, fülbevalók színezése
  • kerékpár alkatrészek: kerékpárküllő, kormánycsonk (stucni) színezés
  • kipufogóvégek esztétikus színezése
  • bicskák, kések színezése
A titán egy könnyű, erős fém, rendkívül korrózióálló. Titán anodizáláskor villamos energia segítségével hozunk létre egy vékony titán-oxid réteget a titán felületén. Míg más fémeket - például alumíniumot - azért eloxálnak, hogy megvédjék a korróziótól, a titán esetében nincs erre szükség. A titán eloxálásának elsődleges célja, hogy megváltoztassuk a színét. A titán oxidréteg - vastagságától függően - megváltoztatja a titán felületéről visszaverődő fény hullámhosszát, ezzel megváltoztatva a látható színét.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
vissza a tetejére